logo willen en doenfacebooknederlandsenglish deutsch
Wil Groot en de Ciskes

Home

Wat WILLEN wij?

Hoe DOEN we dat?

Projecten

Acties

Nieuws

Onze partners

Organisatie

Steun ons

Contact

> HOME > PROJECTEN > MAWOTSHENI

MAWOTSHENI

 

Functies: Sisonke, Mawotsheni-preschool, moestuin, vrijwilligers locatie, community centre.

Leiding: Rif Micho, Ann Smith, Nomapuzi en Uprise

Locatie: Mawotsheni, net buiten Coffeebay, Zuid-Afrika (landelijk gebied)

Status: lopend onder beheer van Willen & Doen

Periode: januari 2011 – nu

Het woord dat aan dit project is verbonden is ‘Sisonke’ wat betekent ‘Samen staan we sterk’. Het is het pilotproject van Stichting Willen & Doen. Ervaring opgedaan bij de opzet van eerdere projecten passen we hier toe. Om duurzame veranderingen te bewerkstelligen, is opvang niet voldoende gebleken. Een ideaal project combineert vier speerpunten:

  1. Opvang
  2. Medische ondersteuning en HIV-educatie
  3. Landbouw en zelfredzaamheid
  4. Onderwijs
Ons doel is dat er een plek wordt gecreëerd waar de gemeenschap zich bij betrokken voelt, en die in de omgeving tot structurele verbeteringen leidt. Zo’n project met het karakter van een ‘dorpscentrum’ noemen wij een ‘Rural Sustainability Centre’. Ervaringen uit deze pilot willen we het ook toepassen in andere ´Lullies´ (dorpjes).

Het is ons streven dat het Mawotcheni na 3 á 4 jaar zelfstandig kan worden gerund.

SISONKE

MEDISCHE ONDERSTEUNING EN HIV-EDUCATIE

speerpunt 1 Samen staan wij sterk wordt momenteel gedragen door Riff Micho, die het project Mawotsheni managed. Vanuit Mawotsheni worden vrijwilligers en stagiaires begeleid om o.a werk te verrichten op scholen, in de gemeenschappen en bij de permacultuur moestuinen.
speerpunt 1 Regelmatig onderzoekt een mobiele kliniek die kinderen van de preschool en volwassenen uit de streek. Ook is er in het community-centre gelegenheid voor HIV-voorlichting.
‘Mentor Mammas’ is een lokaal initiatief,waar we mee samenwerken. Ze komen langs om de fysieke ontwikkeling van de kinderen te meten. Uit de resultaten van hun onderzoek blijken de positeve effecten van de aangeboden schoolmaaltijden.

PERMACULTURE-TUIN

MAHOSHENI PRESCHOOL

speerpunt 1 Uprise is expert in het ontwikkelingen van permaculture moestuinen. Met hulp van de vrijwilligers heeft hij bij het project zo’n tuin aangelegd. Dit levert goede voeding de preschool. Permaculture tuinieren zal ook gebruikt worden bij al de andere projecten. Hiervoor worden mensen uit de gemeenschap opgeleid.
Vrouwen uit de omgeving verwerven voor zichzelf een inkomen door oa tassen te maken. Deze worden o.a aan toeristen verkocht en op festivals in Nederland.
speerpunt 1 De preschool biedt plaats aan 25 kinderen die door lerares Nomapuzi en assistent Tozama worden voorbereidt op grade 1 van de lagere school. Onze leraressen hebben Montesori-training gehad via de NGO Sustainable Coffeebay. Uniek bij de school is dat ouders om een kleine financiële bijdrage wordt gevraagd voor het onderwijs aan de kinderen. Dit vergroot de betrokkenheid met het onderwijs en met het geld kan de kokkin betaald worden. De reputatie van de school is goed en het aantal aanmeldingen groeit snel.